Op naar de Lofoten

Ik speel al een hele tijd (meer dan een jaar) om naar de Lofoten te gaan. De Lofoten zijn een eilandengroep van Noorwegen, een goede 150km ten noorden van de poolcirkel. Dit wekt meteen een beeld van een koud gebied, met weinig te beleven. Maar het tegengestelde is waar, omdat de Lofoten heel gunstig aan de Golfstroom ligt is het hier het hele jaar door aangenaam. Dit in combinatie met een fantastische natuurpracht maakt het de lange reis meer dan waard. Dat het een lange reis zal zijn, spreekt voor zich, aangezien het zuidelijkste puntje van de Lofoten hemelsbreed ongeveer 1900km naar het noorden ligt t.o.v. Hasselt.

Anywho, de reis zelf. Er is geen twijfel mogelijk, ik ben verkocht aan het InterRailen. Dus ook deze reis zal ik grotendeels per trein doen. Het komt dan ook heel goed uit dat er een station ligt in Narvik – ongeveer het noordelijkste puntje van de Lofoten. Goed uitkomen is eigenlijk een rare uitdrukking, ik kwam daar een jaartje geleden achter en toen pas zag ik dat dat vlakbij de Lofoten was. Het is ook het noordelijkste station van Europa (m.u.v. een Russich garnizoensstadje waar je toestemming voor nodig hebt, als ik me niet vergis). Maar goed, Narvik dus. Er is een rechtstreekse nachttrein vanuit Stockholm daarheen, die er iets minder dan 20 uur over doet om die rit af te leggen. Dat komt mooi uit, want Stockholm is verrassend goed bereikbaar vanuit West-Europa. De nachttrein vanuit Keulen naar Kopenhagen rijdt dagelijks. Deze komt mooi op tijd aan voor de trein naar Narvik. En iedereen weet dat Keulen maar op een steenworp afstand ligt van Hasselt, waar mijn reis zal beginnen.Om een beeld te geven van de route, Hasselt -> Narvik

Vanuit Narvik gaat er ook één keer per dag een bus naar de Lofoten. Deze bus komt ook voorbij Leknes, waar ik dan de bus naar Ballstad neem. Dit kleine stadje heeft een jeugdherberg waar ik enkele dagen zal blijven. Daarna ga ik weer verder, dit keer met de bus naar Stamsund. Hier komt namelijk de Hurtigruten aan, een veredelde pakjesboot die tussen Kirkenes en Bergen vaart. Deze boten hebben verschillende doeleinden, van postboot en ferry tot cruiseboot. Ik neem deze boot in zuidelijke richting, naar het kleine dorpje Ornes.

Van Ornes naar Bodo per bus Van Bodo naar Trondheim

Hiervandaan neem ik dan de bus naar Bodo, waar ik enkele uren later naar Trondheim zal vertrekken. Daar zal ik ook een dag blijven. Als alles meezit, zal ik daar rond Pasen zijn. Een mooie combinatie, want in Trondheim staat Europa’s noordelijkste kathedraal, de Nidarosdomen. Het zou wel tof zijn om daar de Paasviering mee te maken, maar dat is nog te zien ter plekke. De reis gaat een dag later verder naar Ostersund, Zweden. Daar vertrekt om iets voor zes de nachttrein naar Malmö. En vandaar kan ik dan zonder al te veel problemen via Frankfurt (ik wil eens met een ICE meegaan. Het toeval wil dat via Frankfurt am Main even snel is als via Hannover en het Ruhrgebiet. Echt toevallig is dit: tussen Frankfurt en Keulen rijdt deze sneller dan 300km/u). ‘s Avonds rond negen uur kom ik dan aan in Liège-Guillemins. En dan zit mijn reis er bijna op, nog een uurtje tot in Hasselt.

Van Trondheim naar Malmö per trein Van Kopenhagen naar Hasselt per ICE (HSL)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.