IDE en laptops

Er is geen verband tussen IDE en laptops in dit topic.

IDE

IDE (of Integrated development environment) is een parallelle kabel. Parallel in de betekenis van meerdere datalijnen liggen naast elkaar. Zo heb ik het tenminste begrepen in de les Computer Architectuur (en voor de zekerheid heb ik het nog maar eens gecontroleerd op Wikipedia). Wat dat met mij heeft te maken, vertel ik direct. Ten eerst moet men weten dat we op school met externe harde schijven werken. Van die kleine draagbare dingen dus. Heel handig, maar helaas niet zo goedkoop, de enclosures noch de dingen in het algemeen. Gelukkig hebben ze geen externe voeding nodig, dus gewoon aangesloten op USB. En dat maakt ze verrekte handig. Dat betekent dus dat je een USB-kabeltje hebt van je enclosure naar je computer zelf. En daar wringt het schoentje, want dat is net het ding dat niet onder de garantie valt. Heel irritant, zeker als je dat kastje bijna elke dag gebruikt. En om nu meteen een nieuwe enclosure van €30,- te kopen, dat is ook absurd. Gelukkig zijn er nog bedrijven die USB-naar-IDE-adapters maken (dus eigenlijk hetzelfde als die normale externe harde schijven, maar dan zonder enclosure. Conceptronic bijvoorbeeld. Zij hebben er zelfs eentje voor 3,5\” en 2,5\” naar USB. Voor €14,95. Noem me een vrek, maar dit is wel net zo handig.

Conceptronic

Laptop

En dan nu ‘t verhaaltje van Filips Laptop. Wat was er dus aan de hand? Blijkbaar wilde de laptop niet meer degelijk opstarten. Hij kwam voorbij ‘t loading-balkje van Windows Vista (Home Premium), gevolgd door drie opties: MSI Recovery, System Recovery en Exit. MSI Recovery is dat de C:\\ partitie geformatteerd wordt, Windows Vista opnieuw geïnstalleerd en dat was het dan zo een beetje. System Restore staat bekend als Systeemherstel, en gaat naar een vorig punt, aangemaakt door Windows. Dit zijn punten waarop de computer \’degelijk\’ zou horen te werken. En meestal is dit ook zo. Exit hoeft verder geen uitleg. Wat ik dus eerst probeerde is System Restore, omdat ik ten allen tijden wilde vermijden dat de C:\\ schijf zou moeten worden gecleaned, mede omdat er nog wat bestanden stonden die hij graag zou willen hebben (Outlook enzo). Toen dat voor een deel werkte, kwam Windows om \’t fantastische idee om een checkdisk te doen. Dit hielp een klein beetje, we konden al inloggen. Maar daar bleef het dan ook bij. Explorer.exe wilde niet laden. Gelukkig konden we Outlook wel opstarten via Taakbeheer, dus op die manier konden we zijn mails back-uppen. Na dat gedaan te hebben besloten we toch maar om MSI Recovery uit te voeren, omdat System Restore niet veel meer veranderde. Heel jammer, maar nu heeft hij dus een werkende laptop. Die nog vrij snel is ook, omdat er een cleane Windows op staat. Moraal van het verhaal: back-uppen blijft de boodschap! Want in principe duurde dat cleanen van die c:\\ schijf nog geen kwartiertje, alles inclusief: formatteren, installen van Windows. Dan nog eens een kwartiertje enkele programma\’s installeren, gegevens terugzetten, Outlook weer aan de slag krijgen.

Iets wat me ook opviel, ik heb ook nog geprobeerd om via een Ubuntu Live CD (8.10) aan de c:\\ partitie te komen. Dat lukte zonder problemen, maar vreemd genoeg kon ik nergens de Documenten van Filip vinden. Hoe dat kan, geen idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.