Deelfietsen à la Mobit

Sinds enkele maanden is Mobit beschikbaar in Hasselt. Mobit is één van de vele mogelijkheden tot deelfietsen in Hasselt, en vandaag heb ik er gebruik van gemaakt – als ware het een test.

Concreet komt het op het volgende neer. Je download de app van je betrekkelijke store (zowel Apple als de Play store hebben de app), en maakt een account aan. Dan maak je de waarborg over (ik heb voor €29,00 gekozen) en kan je in principe beginnen. In principe, want je moet ook nog eens een tegoed toevoegen aan je wallet om een fiets te kunnen unlocken. Over het “unlocken” van je fiets later meer. De app heeft als hoofddoelstelling om je snel en makkelijk te laten zien waar de dichtstbijzijnde Mobit-fiets staat. Dit gebeurt aan de hand van een grote kaart op je scherm, waar de verschillende fietsen worden weergegeven in je nabije omgeving. Gezien het om een proefproject gaat in samenwerking met de stad Hasselt, zijn er in eerste instantie 200 fietsen beschikbaar in Hasselt.

Gebruik van een fiets

Deelfietsen zijn per definitie niet van iemand persoonlijk en moeten zich dus ook op het openbaar domein bevinden. Daarom is afsluiten belangrijk. Gezien dit mijn eerste ervaring is met deelfietsen en ik dus geen referentiemateriaal heb, kunnen de volgende paragrafen als vanzelfsprekend ervaren worden, maar vanuit mijn standpunt is het gewoon cool.

Als je eenmaal een fiets hebt gevonden met behulp van de app, en je genoeg tegoed hebt in je wallet kan je de fiets unlocken. Dit doe je door de QR-code op de fiets te scannen met de app. Op de kaart staan 3 icoontjes: links “centreer de kaart op jouw locatie”, midden “scan” en rechts “meld een probleem met een fiets”. Ik heb alleen de scan functie gebruikt, en die is vrij logisch. De app vraagt om toestemming om je camera te gebruiken en gebruikt dan je camera van smartphone om de QR code te lezen. Dit neemt even tijd tot het goed gelukt is, iets wat mogelijk vervelend kan zijn. Als de code eenmaal succesvol gescand is, verwerkt de app de code en unlocked de fiets. Gezien dit allemaal draadloos gaat, vermoed ik dat je een mobiele internetverbinding moet hebben. Ik vraag me dus ook af wat er zou gebeuren als de fiets op een locatie achterlaat waar het bereik minder is. Maar goed, eenmaal de aanvraag verwerkt is, unlocked de fiets zich uit zichzelf. Dit was wel cool om mee te maken. De app laat je verder toe om je waarborg toe te voegen, net zoals je tegoed aan te vullen. Dit gaat allemaal heel makkelijk en gebruiksvriendelijk, zeker als je de Bancontact app (in welke vorm dan ook) of Paypal hebt. Verder zitten er nog enkele eigenaardigheden in, zoals dat bij de registratie je busnummer niet verplicht is, maar als je achteraf op de website gaat kijken (waar je kan inloggen met je GSM nummer, want dat je identificatie), zie je dat dat wel verplicht is, en dat de ingevulde waarde null is. Dit liet me wel even lachen, maar liet me ook zien dat de app nog in volle ontwikkeling is.

De fiets zelf was in dit geval perfect in orde, zeker als ze gewoon overal achter gelaten worden – ook met het vieze weer van voorbije nacht (het had goed gesneeuwd). Dit was trouwens de tweede fiets die ik probeerde te gebruiken. De eerste fiets – aan parking Hawaii in Hasselt (aan de Japanse tuin dus) – stond niet op de app, en bij het scannen van de barcode gaf de app ook aan dat de fiets kapot was. Gelukkig stond er nog geen 100 meter verder aan de brandweer, gewoon naast het fietspad, een tweede fiets. Gelukkig maar, want het was totaal niet duidelijk wanneer de volgende gratis bus van parking Hawaii naar het centrum (wat dat ook moge betekenen) zou komen. Met die tweede fiets ging het vlot naar het centrum, waar ik de fiets achterliet vlak aan de kathedraal. Dit was een heel makkelijk proces: gewoon het slot naar beneden duwen en de fiets zat vast. Als je dan op je app kijkt zie je onder andere hoeveel de rit gekost heeft. In dit geval €0,45, omdat de rit 10 minuutjes duurde. An sich is dat een redelijk hoge prijs, gezien ik eerder zou denken dat de gemiddelde fietsrit maximaal een twintig tal minuten hoeft te duren. Zolang ben je namelijk onderweg van één van de vele parkeerplaatsen in Hasselt tot het centrum. Eenmaal in het centrum verwacht ik ook eerder dat je je fiets achterlaat en te voet verder gaat. En als je dan eenmaal klaar bent met je shoppingspree, neem je een andere fiets terug naar de auto.
Ik vermoed ook dat dit de bedoeling gaat zijn van de stad Hasselt, maar voordat dat een succes kan worden zullen er toch nog enkele zaken moeten gebeuren. Ten eerste meer fietsen. Nu moet je geluk hebben dat je binnen enkele honderden meters een fiets kan vinden, die liefst niet te veel uit de richting is. En zeker als je met meerdere mensen onderweg bent, en er staat maar één fiets, tja… Nu gaat het natuurlijk om een proefproject met 200 fietsen. Maar dan vraag ik me alsnog af waar die allemaal staan. Ik ben onderweg hooguit 10 andere fietsen tegengekomen. Het andere punt is bagage. De fiets heeft standaard vooraan een bagagedrager, maar die bedekt met een zonnepaneel, waarschijnlijk om de interne elektronica van elektriciteit te voorzien. Ook hier zie ik de nodige graten in, maar dat zijn eerder zorgen voor Mobit zelf, niet voor de gebruikers. Bagage is een probleem, eerder omdat er geen achterste bagagedrager is. Als je dus winkelzakken mee hebt kan je die eigenlijk alleen praktisch aan je stuur dragen. Dat is niet altijd zo vanzelfsprekend, laat staan praktisch.

Conclusie

Het is een makkelijk en vlot systeem in gebruik. Het is te merken dat de app zelf nog vrij recent is, gezien de eigenaardigheden. Mijn vermoeden zegt echter wel dat dit allemaal kinderziektes zijn, en naarmate het meer gebruikt gaat worden uit zichzelf wel opgelost gaat worden. Het is cool dat de fietsen zomaar zonder speciale tools gebruikt kunnen worden, het enige wat je moet hebben is een smartphone met internetverbinding, genoeg tegoed en dat zou het moeten zijn.

Een korte opsomming volgt hieronder:

Pro

  • Gebruiksvriendelijke app
  • Goede staat van fietsen
  • Gebruiksvriendelijke methode om fietsen te gebruiken
  • Beschikbaar in Mechelen, Kortrijk, Hasselt en Genk

Contra

  • Geen bagagedrager
  • Vrij prijzig tarief, vreemde formules
  • Beperkt aanbod aan fietsen
  • Enkel beschikbaar in Mechelen, Kortrijk, Hasselt en Genk
  • Alweer een ander deelfietsensysteem naast BlueBike (van NMBS) en talloze andere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.