Compostela, de eerste paar dagen

Het volgende is een licht aangepaste versie van mijn schrijfsels die ik tijdens de vorige pelgrimstocht naar Compostela heb gemaakt.

De nacht van vier op vijf juli 2010
Op dit belachelijk late uur, om precies 1:00 volgens mijn trouwe Walkman slaapt ongeveer een kwart van de bus. We zijn nog maar net voorbij Parijs en de sfeer zit er al goed in. Om kwart voor twaalf hebben we de eerste pauze gehad, waarna zo ongeveer iedereen ging slapen.
Het duurde nog tot half drie voor ik eindelijk de slaap kon vatten. Anderhalf uur later werd ik wakker gemaakt omwille van een korte plaspauze. Het duurde weer tot half vijf voor ik in een krampachtige houding kon dutten. Woelend en constant naar een betere slaaphouding zoekend heb ik zo toch nog een paar uurtjes kunnen slapen. Om acht uur hadden we nog een pauze, dit keer om te ontbijten en nog een beetje te babbelen met de andere bus. Na die drie kwartier was het tijd om voor de laatste keer afscheid te nemen van de andere bus. Veel flauwe grappen, handdrukken en onverwachte knuffels later ging iedere bus toch weer op weg. Om een dag verschil in te bouwen stopte onze bus 20 km voor de andere bus.

Spanje is een warm land. Heel warm. Dat heb ik de laatste paar dagen wel mogen ervaren. De eerste paar dagen waren nog in Zuid-Frankrijk, maar al snel kwamen we bij de pas over de Pyreneen. De overtocht was een van de zwaarsten die ik heb meegemaakt. Dit kwam onder andere doordat de groep die ik begeleid – de jongsten – voor het overgrote deel uit nieuwelingen bestaat. Maar de grootste reden van de zwaarte van de tocht is toch Maarten de Graaf *
*(Maarten reageert : Ik heb Berend nooit (met een hele grote nadruk) gezien. Hij kon mijn tempo niet aan !! Dus Berend is een grote leugenaar en is mentaal heel zwak =) (En dit is niets anders dan de waarheid!))
Grapje. *Oh no !!
De hitte was overweldigend. *(Dat komt ervan als je zoveel teefjes verslind op een namiddag. Ik zou zou zeker ook heet lopen =) )
Halverwege de klim kwamen we groepjes rood en oranje tegen en liepen we in een grote groep naar de top. Rond een uuur of half vier waren we bovenaan.
*Toen was groepje geel al aan de afdaling bezig ! Toch sterk van ons ! Daar kan groepje groen, rood en oranje nog een tipje aan zuigen.
Eenmaal beneden in Roncesvalles wachtte het busje dat ons naar onze overnachtingsplaats zou brengen. Op zijn Spaans – dus heel snel en dolenthousiast bracht de chauffeur ons naar de camping. Op deze camping was de kookploeg en groepje geel al aanwezig. Nadat de koffers in de kamers waren geplaats ging bijna iedereen zwemmen. Dit kwam na zo een lange, warme en vermoeiende dag wel goed uit.
Na een redelijk goede nacht vertrokken we naar Puenta la Reina. Dit beteknde dat we halverwege de dag een relatief lange busoverzet zouden hebben. Maar eerst moest er nog naar de picknickplaats gewandelt worden. Gelukkig was dit in eerste instantie afdalen en door veel dennenbossen, dus niet al te zwaar. Toch waren er nog vrij veel heuvels waar we overheen moesten.

 

Tot zover de eerste paar dagen van de tocht naar Compostela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.