CMS

Wat is een CMS nu?

Een CMS is een Content Management System, of anders: een systeem dat je inhoud van je site bijhoudt en dat je toelaat dat makkelijk aan te passen. Er zijn enkele bekende, voorgeprogrammeerde CMSs, maar het is soms net zo leuk om ze zelf te schrijven. Zoals in mijn geval.

Hoezo, \”mijn geval\”?

Nou, ik ben een beetje bekend met Joomla, maar dat leek me iets te makkelijk. Daarom heb ik gekozen om er zelf een te schrijven. Het is wel zo, dat een andere site waar ik aan werk (Enter-media.net) ook al een zelf geschreven CMS had, maar die is in veel opzichten veel simpeler dan de CMS van Visions and Views. Zodra deze af is, krijgt Enter-media vanzelfsprekend dezelfde grondige updates.

Wat heeft deze CMS dan?

Natuurlijk beschikt dit CMS over de basis voor alle CMSs: een verbinding met een database, en de mogelijkheid om gegevens daar aan toe te voegen. Dat is ook de reden dat ik graag een CMS gebruik: heel makkelijk gegevens toevoegen, vanaf welke computer dan ook. Want, dat is het grootste voordeel van een CMS: je kan er altijd en overal aan. Je moet alleen de juiste inloggegevens hebben. Daarnaast kan je ook makkelijk de gegevens aanpassen of zelfs verwijderen.

Wat kan ik dan allemaal toevoegen?

Nou, ten eerste alle \”posts\” die je hier ziet, zelfs deze. Daarnaast kan ik ook de reisroutes in de database zetten, met een beetje hulp van Google Earth, dat wel. Ik maak de route in Google Earth, sla hem op als .kml bestand, sla dat bestand op op de server. Dan maak ik een reisroute aan, met het CMS, geef o.a. de link van het .kml bestand, en voeg het toe. Op die manier kan je heel makkelijk tientallen reisroutes toevoegen, zonder ook maar enig probleem. Het enige wat me nu nog tegenhoud, is het feit dat ik die .kml bestanden moet uploaden met Filezilla. Hier is dat geen probleem, maar echt handig is het onderweg niet. Ook het feit dat ik aan de bestanden van Google Earth vastzit is op dit moment nog jammer, maar daar zijn wel oplossingen voor. Gelukkig maar.

En nog meer…

Op het vlak van toevoegen was het dat voorlopig, maar de opmaak doe ik met behulp van TinyMCE. Een heel makkelijke WYSISWYG texteditor. Dit is trouwens ook het eerste bericht dat ik volledig met die editor maak. Behalve de opmaak haal ik ook de fysieke locatie van de computer op. Dit doe ik met een IP-to-location systeem, maar helaas is het niet zo accuraat. Dit is niet zo een probleem, want de optie is er nog steeds om dit handmatig aan te passen.

Wat brengt de toekomst:

Zeer waarschijnlijk een handig systeem om mijn foto\’s te organiseren. Ik weet nog niet of ik dit zelf ga schrijven of een al bestaand systeem hiervoor zal gebruiken. Ook wil ik ooit eens de opmaak van de site via dit CMS kunnen aanpassen, i.p.v. dit altijd via de stylesheets (in CSS dus) te moeten doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.